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What is the Conflicts of Interest Board?

The Conflicts of Interest Board (COIB) was established in 1989 with the revision of the City Charter. It is the
agency charged with the administration and enforcement of the City’s ethics law. The Conflicts of Interest
Law, contained in Chapter 68 of the City Charter, deals with the conflicts that might arise for any City
employee between his or her public duties and private interests. Most conflicts are financial in nature, falling
into the following categories:

¢ Gifts and Honoraria
Moonlighting
Post-City Employment
Ownership Interests
Financial Relationships
Political Activities
Volunteer Activities

I’'m considering seeking a part-time job. Are there restrictions?

Generally, the City’s Conflicts of Interest Law does not prohibit second jobs, unless the second job is with a
company that has business with the City, including the DOE, such as City contracts or a license with a City
agency. You also may not have a second job that puts you in personal, written, or telephone contact with
the DOE or any City employees. In addition, your second job must be done on your own time, and you may
not use your official DOE position, letterhead, confidential information, or DOE personnel or equipment to
perform the job or to benefit your non-DOE employer. In seeking your outside job, you must adhere to the
above rules as well.

What if the job is with a firm that has business dealings with the City or the DOE?

Waivers are available, depending on circumstances. You must receive written approval from the Chancellor
stating that your second job would not conflict with your official DOE duties. Contact the DOE’s Ethics
Officer to see if the Chancellor will approve your request. The approval, if granted, will be forwarded by the
Ethics Officer to the COIB along with a request for a waiver. If the COIB sees no conflict, you will be granted
a waiver and you will be permitted to take the second job. If the firm has dealings with the DOE, obtaining a
waiver is more difficult, but each waiver request is handled on a case-by-case basis.

| work as a secretary for the DOE, and | want to take a job working nights and weekends for a firm
that does business with the Department of Consumer Affairs. May | do this?

No. A City employee is not permitted to accept a second job with — or have ownership interest in — any firm,
including a private university, that does business with the City. However, the COIB will grant waivers where
they feel that no true conflict of interest would exist.



I am a high school math teacher, and | have written a math book on my own time. My publisher
wants to sell the book to DOE schools, including my own school. Is this allowed?

You will first need an approval letter from the Chancellor's Office and a waiver from the COIB. However,
you may not accept any royalties from the sale of the book to the entire Region where your school is
located. In addition, no DOE employee who wants to sell a book to the DOE can be involved in any sales of
the book to the DOE, or in the selection of books to be purchased by the DOE.

I am a school psychologist. Excellent Evaluators, a psychological testing firm, wishes to hire me to
perform evaluations of children who attend DOE schools. Excellent Evaluators does not do
business with the DOE, but my evaluations would be submitted and reviewed at Impartial Hearings
concerning the children | have evaluated. DOE employees participate in the Impartial Hearings. |
might even have to appear at Impartial Hearings. May | perform this work for Excellent Evaluators?

No, you may not. The Conflicts of Interest Law prohibits City employees from appearing, directly or
indirectly, before any City agency, including the DOE. Your personal appearances at Impartial Hearings and
the submission and review of your evaluations would be appearances before the DOE, which are prohibited
by the Conflicts Law. (Under certain circumstances, pursuant to a waiver granted by the Conflicts of
Interest Board, DOE employees may “appear” before the DOE as independent providers working pursuant
to RSA’s)

A vendor | work with at the DOE asked me if | might be interested in leaving the DOE and working
for them. May I interview for a position with that firm?

You could pursue the opportunity, but first you'd have to be removed from your dealings with that firm. Once
the negotiations are over, if you don’t take the position with the firm, you may return to the project you were
working on with the firm. Also, the interviews have to be on your own time; you may not use DOE supplies
or personnel, and you couldn’t use DOE letterhead for any correspondence regarding the position.

The job would involve my returning to the DOE, on behalf of the new firm, to discuss business.
Does that pose a problem?

Yes. Former DOE employees are prohibited from appearing before the DOE on business for a period of one
year. This means you may not appear in person, write letters, or make phone calls to the DOE on behalf of
your new employer for one full year after leaving City employment. You are not restricted from returning to
your old office or school to have lunch with friends, as long as your purpose is social, not business.

Suppose | retired from the DOE where | did purchasing, and then six months later | wanted to
establish a consulting firm representing businesses that want to sell to the DOE. Would this be a
problem?

You cannot, as a former employee, appear before your old agency for one year. So you can’t make phone

calls, attend meetings, or write letters on behalf of your clients to the DOE. Since this is what is usually
involved in consulting, you might, with these restrictions in mind, have a hard time finding clients.

| just accepted a position with the State Board of Regents doing the same thing | am doing for the
DOE. Is this a conflict?

No. The Board of Regents is a government entity. Positions with government entities are exempt from the
Post-Employment Rules under the “government-to-government exception.”

I’ve heard about the “valuable gifts’ rule. Could you explain it?

DOE employees are restricted from accepting gifts with a value of $50 or more from any person or firm
doing business with the City, not just the DOE. This includes cash, tickets to concerts, plays or sports



events, as well as travel expenses and meals. In addition, the DOE strongly discourages its employees and
officials from accepting ANY gift from any vendor to the DOE.

My students have collectively contributed to a $60 fruit basket for me for the end-of-the-year
holidays. May | accept this gift?

While it is never appropriate to accept gifts from students that are of anything more than minimal financial
value — and of course no amount of cash should ever be accepted — in this case, it appears that a number
of students contributed small amounts of money to buy the basket. But the gift must be identified as coming
from the entire class, not from the individual students who contributed. Also, the maximum amount that
parents may be asked to contribute toward a teacher’s gift is $5 if the gift will be given before the end of the
school year, or $7 for gifts as the school year ends.

My school PTA has selected a Teacher of the Year and would like to give her a plaque. This is okay,
isn’t it?

Generally, this would be okay, provided the value of the plaque does not exceed $150. The COIB has
established $150 as the maximum value of such an award that any City employee may receive.

What is the prohibition on having an ownership interest in a business?

The restriction is only on having an interest in a firm that does business with the City. Like the restriction on
second jobs with firms doing business with the City, you would need permission of the Chancellor and an
order from the COIB. This also applies if the interest is held by your spouse, domestic partner, or children
under 18.

My assistant is a skilled tradesperson who does great work. Can | hire her to do work for me at
home?

No. Superiors and subordinates are prohibited from having any kind of financial relationship. This includes
lending money, other than a nominal amount, going into business together, employing one another, or
paying for goods and/or services. This prohibition serves as protection to all City employees from abuses by
coworkers who might expect a payback some time in the future.

I'd like to get my son a teaching job in a school in a bordering district. He’s certainly qualified for
the position. Is that a conflict?

You may not use your official DOE position directly or indirectly to benefit a close family member or
someone you have a financial relationship with. You also may not divulge confidential information. If the job
information is not available to the public, you couldn’t tell your son about the job in the first place. It is okay,
however, to tell your son about a new job that is known to the general public, as long as you don’t use your
position or influence to get him that job.

What are the restrictions on political activities?

Being a public servant does not diminish your right to engage in political activity. However, there are a few
rules:

e You must perform all your political activities on your own time;

e You may not use DOE letterhead, supplies, equipment or personnel;

e You may not coerce or induce fellow employees to participate in or contribute to a campaign by
threatening their jobs or by promising them a raise or promotion;

e You may not even ask subordinates to contribute to, or participate in, a campaign;

e Your contribution may not be in return for your appointment or promotion as a public servant;

e If you are a high ranking DOE official, you may not engage in fund raising for certain political
campaigns or hold certain political party offices.



For further information and guidelines, contact the Department of Education’s Ethics Officer.

| would like to volunteer to be on the Board of Directors or take an administrative position for a not-
for-profit that has dealings with the DOE. Is that a conflict of interest?

It could be. In such a case, you must first obtain written approval from the Chancellor’'s Office stating that
your volunteer work would be in the best interests of the City. Contact the DOE Ethics Officer to obtain this
permission. If you receive approval, you will have to abide by the following restrictions: All of your volunteer
work must be done on your own time; you may not use DOE letterhead, supplies, equipment, or personnel
for the work; you may not take part in any business the not-for-profit has with the City; you may not be
compensated (if you are, you would be covered by the second job restrictions); and you may not use
confidential DOE or City information, nor may you use your DOE position to benefit your not-for-profit.

| serve without pay on the Board of Directors of a not-for-profit organization that receives a grant
from the Parks Department but has no dealings with the DOE. Is this okay?

Yes, provided that you have nothing to do with the organization’s business dealings with the City and that
none of the work is done on City time or using City resources or personnel.

I am thinking of volunteering as a basketball coach in a program sponsored by a not-for-profit that
gets funding from the DOE. | would have no administrative or decision making authority. | can do
this, right?

If you have no decision-making authority at the organization, no involvement in the business with the DOE,
and are not doing the work of a paid employee, you may volunteer there without receiving DOE approval.

| just learned through my DOE job that the DOE is considering purchasing a new state of the art e-
mail system that uses brand new technology. | have a friend who is in that field, and I'd like to
discuss it with him. | can do this, can’t 1?

No. A public servant may not disclose confidential information concerning the property, affairs, or
government of the City, including the DOE, which is obtained as a result of his or her official duties and
which is not otherwise available to the public.

Note: These materials are intended as a general guide. For more information on the Conflicts of
Interest or Financial Disclosure Laws, call or write the NYC Department of Education Ethics Office
at 65 Court Street, Room 922, Brooklyn, New York 11201. Tel. (718) 935-5300.

Fax (718) 935-2987
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